VOLUMEN
løst - læsset på / tippet af
- i storsæk eller net
stablet - for sammenligning:
Her kan du fordybe dig i vores test (sammenligning af hhv. løst og stablet brænde), som er lavet for at skabe klarhed over, hvad du køber.
Dvs forholdet mellem "løst" og "stablet" brænde. Så du måske bedre kan sammenligne priserne fra forskellige leverandører og forstå, hvad du egentlig betaler hos den, du vælger at handle med.
Hvis der i en stak brænde bestående af blandet løv (som er det vi producerer/sælger) findes lige dele af bøg, eg, ask, birk, ahorn, el og Lind, som er de sorter fra listen, der osse findes i vores skove vil gennemsnits-tallet for kg pr m3 (tæt stablet) være 517. Og hvis bøg og eg udelades helt, sådan som det nærmest er tilfældet hos os, vil tallet være 494 kg pr rm tæt stablet brænde. Derfor regner vi med 492,5 kg træ pr. rm. hos os.
Selvom der altså findes både lidt eg og bøg i vores brænde, og vægten derfor kan være højere.
Vægten i gennemsnit hos os er herefter ca 590 kg træ/brænde pr stor-sæk blandet løv.
Og det ville være så meget lettere (gennemskueligt) for kunder at sam-menligne priser, hvis brænde blev solgt efter vægt.
Lidt på samme måde som med træpiller, der sælges pr. palle og ikke pr. ton, mens antal kg træpiller pr palle kan variere mere end 100 kg.
Det betyder om forskellene i praksis hos os: Netop eg og bøg udtyndes endnu ikke væsentligt, og udtrykt i % i forhold til "brænd-værdi" (altså den mængde varme man kan få ud af brændet i forhold til rumfanget, hvis f.eks. ren bøge-brænde sammenlignes med vores blandede løv-brænde) betyder det, at der kan siges at være KUN højst 15 % mindre vægt -og dermed osse KUN højst 15 % mindre varme- i vores blandede løv, end der er i 100 % rent bøge-brænde, når der sammenlignes med rumfang (uanset om der er tale om rm /tæt stablet eller ksm /løst).
Den offentlige mening lyder ofte anderledes, men dette er FAKTA. Vi kan dog ikke vide hvilken andel af div sorter, der findes pr sæk hos os, fordi det varierer, og vi af praktiske årsager ikke kan sortere blandt fældede stammer. Og i forhold til den mængde varme -dvs antal kg, der betales for, så er vores priser under alle omstændigheder langt under markeds-prisen for det populære danske bøge-brænde og osse betydeligt under markedsprisen for de østeuropæiske blandet-løv-brænde-proukter, som oftest er det, der sælges hos større forhandlere.
Vi har lavet 2 tests (A) /relativt tæt -med forbandt, og (B) /helt tæt som palle-bur) i et forsøg på præcist at VIDE, hvad vi sælger. Og fordi vores relativt tætte forårs-stabling (hvor brændet skulle kunne tørre videre) skal kunne sammenlignes direkte med de pallebure, der ofte sælges med brænde, ja... så er forårs-stablingen blevet pakket om i efteråret.
I efterårstesten med vores træ stablet helt tæt som i et traditionelt pallebur, der er bygget, så brænde kan stables uden "forbandt" (og dermed minimal luft mellem brændestykkerne), opnås et mere retvisende sammenlignings-grundlag. Vores efterårs-test viste en forskel på det oprindelige resultat med 4 % for storsæk og 6,7 % for palle-net eller i gennemsnit ca 5% mindre volumen, som er det fradrags-tal, vi benytter ved udregninger for at sikre/tilgodese vores kunder.
Vores brænde-portioner rummer lidt mere end de nævnte mængder med brændestykker på ca. 25-30 cm: nemlig de små stakke optænding samt de ganske få (2 stk. jf. foto i galleri) rigeligt store klodser, der er overset ved sortering /påfyldning -hvlket ses i "galleri". Det findes sammenblandet i storsækken og er gratis for vores kunder.
Og portionerne udgøres en årrække frem især af alle følgende "lettere" løvtræ-sorter: lind, spidsløn/ahorn, rødel og birk. Dette skyldes, at især eg, bøg, ask og kirsebær er blivende træer i vores skove, og ikke i væsentlig grad er med i den løbende udtynding. Men de skoves pt i forbindelse med anlæggelse af køre-veje 2019/20 og kan endda være dominerende i enkelte sække -som en slags gratis lotto-bonus.
Når vi tømmer een af vores stor-sække fyldt med frisk-kløvet brænde (som vist i Galleri), så fylder den ca 1,8 m3/ksm læsset (løst) på f.eks. en trailer. Og stablet relativt tæt fylder den (mindst) 1 pallebund (80x120) cm, og højden er (mindst) 130 cm, hvilket svarer til ca 1,2 rm stablet /helt tæt pakket brænde (som pallebur).
Man kan sige, at kassemeteren i vores test skrumper med ca 1/3, når den pakkes helt tæt og herefter opmåles som rummeter. Det hedder sig i skov-branchen, at kassemeteren udgør 80 % af rummeteren -dvs at 1 ksm skulle skrumpe med ca 20 %, hvilket jo svarer til 1/5 og ikke som dokumenteret i vores test med 1/3, men da vores metode/dokumention jo alene kan vise sig at komme vores kunder til gode, har vi det helt fint med den sag. Andres kunder kan evt selv afgøre, om de vil tro på det med de 80 procent eller forsøge sig med en tilsvarende test. Forskellen kan vise sig ret markant som i vores test, hvor der kan være tale om en forskel på ca. (33,3 - 20,0 =) 13 %.
Når vi tilsvarende tømmer og stabler indholdet af eet af vores fyldte net (som vist i "Galleri" -men måske på vej ud af vores sortiment /pt håndteres alene storsække), så fylder det (mindst) een palle-bund (80x120 cm og brænde-højden er (mindst) 80 cm, hvilket svarer til ca. 0,7 rm stablet/helt tæt pakket brænde.
Som beskrevet på info-BRÆNDE-siden er brænd-værdien (varmeindhold-et) ens pr kg træ UANSET træsort -og osse uanset form (f.eks. træpil-ler); så på den måde viser en
ØKONOMI-sammenligning af træpiller/brænde-UDGIFT:
En træpille-pris på kr 2.333,- pr ton, er
dobbelt så dyrt pr varme-enhed /indhold, som vores brænde
(husk at omregne
forhandlerens pris pr. palle til ton).
I forhold til olie/varme-indhold er tommelfinger-reglen den, at olie er dobbelt så dyrt som træpiller, så varme-indholdet i olie er altså ca. 4 gange dyrere end i vores brænde.